Lastbalansering

Lastbalansering er viktig dersom du har begrenset med strøm til rådighet i en enebolig eller i en fellesgarasje, og det er fare for at sikringen løser ut dersom det lades for fullt. ZmartCharge støtter lastbalansering både i enebolig og i fellesgarasje. Lastbalansering fungerer ved at ladestrømmen reduseres dersom det er fare for at sikringen løses ut.

Lastbalansering i eneboliger

Screenshot

I eneboliger har en flere ting som bruker mye strøm som eksempelvis varmeovner, vaskemaskin, komfyr og annet. Ofte er ikke hovedsikringen dimensjonert for å kople på en billader i tillegg til alt det andre som bruker strøm. Mange nye biler lader med 32A og eksempelvis om en har en hovedsikring på 50A blir de lite igjen til de andre tingene i hjemmet. Det er da en fare for at hovedsikringen løser ut ved lading. En måte å løse dette på er å skru ned størrelsen på laderens kurssikring i appen. Men da vil også bilen trenge flere timer på å lade, og siden strømmen vanligvis er rimelig kun noen få timer i døgnet vil en ikke ha glede av å lade på de timene strømmen er rimeligst.

Den beste løsningen er derfor å sette inn lastbalansering på måleren i sikringsskapet slik de to bildene til venstre under viser. ZmartCharge vil da få informasjon om strømforbruket i huset til enhver tid. Om strømforbruket nærmer seg et nivå der hovedsikringen er i ferd med å løse ut, vil ZmartCharge begrense ladingen inntil forbruket går ned igjen. ZmartCharge vil også kunne håndtere balansering mellom flere ladere og huset dersom du ønsker flere ladere.

Hvilken type lastbalansering skal jeg velge?

Enheten for lastbalansering settes inn i strømmåleren i sikringsskapet slik de to bildene over til venstre viser. Bildet til venstre viser Pow-U og Pow-P1 modellene. Der er det en port i måleren som ledningen fra lastbalanseringsmodulen plugges inn i. Bildet i midten viser en Kamstrup strømmåler. Her må du sette lastbalanseringsmodulen inn i måleren. Merk at du må kontakte nettselskapet ditt slik at de åpner porten for henting av data via porten på strømmåleren. Det finnes ulike typer strømmålere i Norge og du må sjekke i sikringsskapet hvilen type du har slik at du kan velge rett modell. De merkene som brukes i Norge er Kaifa/Nuri, Aidon og Kamstrup. Bildet over til høyre viser hvor du leser modell nummeret på Aidon strømmåleren. Vi har tre typer modeller for lastbalansering som støtter følgende strømmålere:

  • Modell: Pow-U som støtter følgende modeller: Aidon: 6483, 6474, 6475, 6476, 6477, 6479, 6584 og Politerm 831. Kaifa/Nuri: MA105H2E, MA304H3E, MA304H4, MA304T3, MA304T4, MA309M, MA110M og MA309M.
  • Modell Pow-P1 som støtter følgende modeller: Aidon: 6442, 6490, 6492, 7410. Kamstrup: Omnia E-meter.
  • Modell Pow-K som støtter følgende modeller: Kamstrup: Omnipower 684xx2, Omnipower 684xx3, Omnipower 685xx2, Omnipower 685xx3, Omnipower 686xx1 og 382M.

Installasjon

Etter at du har mottatt modulen fra oss, og strømselskapet har åpnet porten for å hente ut data i måleren din er du klar for å konfigurere lastbalansering i appen din. Gå inn på «Mine steder» i appen og velg det stedet du skal lastbalansere på. Under konfigurasjon av lastbalanseringsenheten må oppgi navn og passord på WiFi nettet. Velg så konfigurer lastbalansering og følg instruksjonene.

Under finner du en video som viser hvordan du resetter lastbalanseringsmodulen om du trenger å kjøre installasjonen en gang til. Trykk kort på «RES» knappen og hold «AP» knappen til det lyser rødt. Så kommer det noen raske røde blink som forteller at enheten er satt tilbake til fabrikkinnstilling.

Husk at du må sette riktig størrelse på hovedsikring i appen under mine steder samt også rett størrelse på sikringer til laderen under innstillinger for laderen for at lastbalansering skal fungere.

Lastbalansering i fellesgarasjer

Screenshot

I fellesgarasjer har en gjerne ikke en egen strømmåler for strømkursene til laderne og derfor fungerer lastbalansering i fellesgarasjer på en litt annen måte enn for eneboliger. Her setter man opp et eget sted i appen for hver sikringskurs. Om eksempelvis 10 ladere er satt på en kurs med hovedsikring 125 A legger man opp et sted med samme navn som denne kursen. Så legger man til alle laderne på denne kursen under dette stedet. Administrator for fellesgaraasjen installerer alle laderne på sin app og gir gjestetilgang til alle som skal bruke laderne. Til dette trenger du å kjøpe 4G Lastbalansering for fellesgarasjer til alle laderne.

For at alle i fellesgaraasjen skal ha glede av å lade smart når strømmen er rimelig anbefaler vi at hovedsikringen for en gruppe ladere er minst 80% av antatt belasting. Vanligvis nytter nye biler kun erfase lading på opp mot 32A, og dersom en veksler mellom fasene som er koplet til L1 i laderen kan en anta at 3 biler fortsatt kun trekker 32A, selv om alle 3 lader for fult. Om en har 12 plasser kan en da anta at alle bilene trekker kun 96A samlet. Med en 80A kurssikring og lastbalansering vil fortsatt alle bilene kunne lade smart når strømmen er rimelig.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken. Ved å klikke på Tillat, rulle på siden, klikke på linker på siden, eller å fortsette å lese på våre sider tillater du vår bruk av informasjonskapsler.